Bűz van, orrfacsaró

HTML

Friss topikok

  • 6.Lenin: "Úgy érzem, ez a puhapöcsű „civilizáltság” elvette a lehetőséget, hogy méltóságban éljek. Szíveseb... (2009.10.13. 23:37) A méltósághoz való jog

Linkblog

A méltósághoz való jog

2009.10.12. 10:01 | Büdös | 67 komment

Hogy érzed, Neked van méltóságod?  Tótavé legújabb böfögése után Molnár Oszkárnak van-e? Most mindegy, hogy rasszista-fasiszta-antiszemita-náczi-közszereplő-barom-e Molnár Oszkár, vajon milyen következmények mellett lehet valakit manapság nyilvánosan becsmérelni, pocskondiázni?

Régen ez meg volt oldva. Az emberek különös figyelmet fordítottak harci készségeik fejlesztésére. Birkózni tanultak, kardvívást gyakoroltak, célba lőttek... nem véletlenül. Voltak háborúk, de ennek a hétköznapi életben is szerepet játszott. Súlyt adott a szónak, mivel - bár komoly bűntetés terhe mellett - de nemes egyszerűséggel adhattad a beleit ócsárlód kezébe, verhetted ájulásig vagy karcolhattad monogramod a homlokába. Sőt, ez kötelező is volt, különben színesíthetted Te és kedves családod a társadalmilag kirekesztettek nem túl népes táborát.

Vannak olyan személy elleni bűncselekmények (ilyen számomra a nyílvános megszégyenítés kísérlete is), amelyeket a jog nem ismer. Na jó, több éves, milliós költségű perek után kiraknak egy újsághírdetést, amiben a főfallosz bocsánatot kér. Azonban ez elég? Van olyan ereje egy 10 másodperces helyreigazításnak, ha két évvel ezelőtt valakit fél órán át pocskondiáztak, meggyanúsítottak és ez már köztudatba ivódott? Lehet ezt pénzzel és egy ilyen helyreigazítással jóvá tenni?

Majd mások jogot szolgáltatnak, majd mások megvédenek, majd mások kitalálják, hogy lesz nekem jó. „Lószat, mama!” Nem érzem, hogy a méltósághoz való jogom megmarad addig, amíg nem intézhetem magam a jogilag nehezen behatárolható eseteket, nem érzem azt, hogy másnak kellene a becsületemet megvédeni. Jó volna, ha nem lenne annyi kákabélű csepűrágó, mint Tótavé, meg jópár fórumos troll, szájaló nő, aki baromi nagypofájú tud lenni, mert nem szemtől szembe beszél, és Tótavé esetén tudvalevő, hogy ha meg lenne legyintve az arca, akkor leperelné az emberről a gatyát is.

Úgy érzem, ez a puhapöcsű „civilizáltság” elvette a lehetőséget, hogy méltóságban éljek. Szívesebben élnék egy olyan világban, ahol akit megsértettek nyilvánosan kihívhatná a becsmérlőt egy pusztakezes tusára, amely feladásig tart.

 

Címkék: jog társadalom igazság párbaj méltóság

A bejegyzés trackback címe:

https://buzvan.blog.hu/api/trackback/id/tr91444215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pyromaster 2009.10.12. 10:31:23

Elképzeltem tótawét egy pusztakezes küzdelemben, félmeztelenül. Szerintem az ellenfele halálra röhögné magát :D

Büdös 2009.10.12. 10:48:58

@pyromaster: :) épp ez az, hogy a „leostobázás” már a vége felé szokott megesni a vitának, amikor elfogynak az érvek, hiszen elég hülyén venné ki magát, hogy ha viszontválaszként elkezdene az illető kitölteni egy IQ-tesztet, hogy márpedig ő nem ostoba. Az ilyen becsmérlés aljas húzás egy ilyen következmények nélküli világban, mert tudja, hogy az efféle magatartásért nem lehet elégtételt venni.

rockjano 2009.10.12. 10:57:35

A lényeg az hogy a Fideszes figura tényleg egy BAROM, ez van. Egy 2/3-körüli pártnak semmi szüksége az ilyenekre nem??? (vagy nem???)

Büdös 2009.10.12. 11:04:22

@rockjano: nem ismerem Molnár Oszkárt, ezelőtt azt sem tudtam, hogy létezik. Ami zavaró számomra az az, amit írtam: nincs a szónak súlya. Következmények nélkül lehet a neten, egyéb médiumokban fikázni bárkit, legyen az zsidó, radikális jobboldali, villanyszerelő vagy polgármester. Nem védheted meg a méltóságodat, nem védheted meg magad, mint férfi.

harmincas 2009.10.12. 11:08:06

Szóval tótavé "legújabb böfögése"... vicces, hogy milyen dührohamot kapnak sokan a konzekvensen ésszerű, jól megírt, intelligens, realista sajtócikkektől.

A polgármester nem otthon vagy sörözés közben a haverjainak nyilvánította ki egyértelműen, hogy náci nézeteket vall (és ami ezzel együtt jár: üldözési mániás), hanem nyilvános ülésen, meg TV-adásban. Közszereplőként, érted? Ne sajnáld már annyira.

Büdös 2009.10.12. 11:11:41

@harmincas: vonatkoztass el a cikk írójától meg annak tárgyától és nézd a többit. Nem a polgármestert sajnálom, hanem ha Te vagy bárki más egy fórumban vagy hozzászólásként lebarmoz valakit, akkor az a valaki mit tud ezzel kezdeni? Nyomzotasson utánad? Kérje az adminokat, hogy töröljék a hozzászólásodat? Mi lenne a megoldás szerinted?

rockjano 2009.10.12. 11:15:26

@Büdös: Nézd ez igaz, de mit mondjak ilyen az internet, és persze pártsemlegessen az a jobboldal például sokkal jobban használja a kormány gyalázására stb...

Ezért szeretjük és ezért utáljuk a netet. TóthW-nak szerintem alapvetően igaza van, stílusáról lehet vitázni, de ha kommenteket olvas az ember akár a jobb akár a baloldali bloggokban akkor rá kell jönnie hogy az ilyen és még ilyenebb stílusra van igény magyarországon, az Index meg mégiscsak egy kereskedelmi média.

Nállunk alapvető igény van az érzelmek felkeltésére, az utálkozásra,fikázásra, gyűlölködésre. Mégcsak a látszatkorrektségre sincs igény. Ez egy szellemi nívótlanság és szomorú és teljesen oldalsemleges dolog.

És ami a legriasztóbb hogy a dolog egyre durvúl ami azért van mert egyre fiatalabb emberek kerülnek klaviatúra elé és egyre vadabbak a nézeteik. Az ember remélkedne abban hogy a fiatalok akik belenőttek a demokráciába majd máshogy, messzebbről látnak majd dolgokat, de nem, csak mégrosszab mint az olyan negyvenesek mint én.

mert ők jobbikosok mert egy fiatalnak lázadnia kell és 8 év ballib utánn a nácizmus a lázadás. Szomorúúúúúú.

Terézágyú 2009.10.12. 11:18:47

Szép dolog, hogy véded ennek az oszkárnak a méltóságát...

a gyurcsányét nem véded?
mindketten közszereplők. az egyiket szabad szidni, és mindenfélével illetni, a másikat meg nem?

Büdös 2009.10.12. 11:27:14

@Terézágyú: olvasd el légyszíves rendesen, amit írtam. Idézet tőlem: „nem ismerem Molnár Oszkárt, ezelőtt azt sem tudtam, hogy létezik.” Nem védem, Tóta írása csak apropója az enyémnek.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.10.12. 11:27:37

a sértődés az unintelligencia jele. Ha hallasz valamit, ami rád nézve "sértő", akkor az vagy igaz, vagy hamis. Ha igaz, akkor köteles vagy kussolva tűrni, nincs becsületed, amit meg kéne védeni. Molnár Oszkár ez az eset.
Ha nem igaz, akkor, ha módodban áll ezt közzétenni, semmis a dolog. Márpedig módodban áll.

Büdös 2009.10.12. 11:39:18

@rockjano: Szerintem nem ezért szeretjük, vagy utáljuk a netet és ennek nem kellene így lennie. Ez nem a netnek a következménye, hanem a társadalmi berendezkédésé, hogy mindent más akar (vagy nem akar de kötelessége lenne) helyettem elintézni. Ez egy kicsit messzire vezet, de maradjunk a témánál.

Nem érdemes sem a jobboldalt, sem a baloldalt egy kalap alá venni, sőt, ez az egész jobb-bal osztályozás már régen értelmét vesztette, hiszen ha behelyeznénk egy Jobbikot 150 évvel ezelőttre, akkor igencsak baloldalon lenne, :]

Tóta szerintem értelmes, stílusos újságíró. Ami zavar, az az, hogy következmények nélkül mondhat bármilyen szubjektív véleményt, akár olyan formában is, amelyet négyszemközt már nem merne. De itt nem csak róla van szó, kérek mindenkit vonatkoztasson most el a politikai pártoktól vagy szereplőktől!

Hogyan védjük meg a méltóságunkat, ha nyilvánosan sértegetnek?

pyromaster 2009.10.12. 11:41:05

@harmincas: szerintem tótaw pont azt írja le, amit a szájába adnak. Nem gondolnám különösebben intelligensek ezt az embert. Nem utal intelligenciára, ha valaki gyakorlatilag minden írásában mocskolódik. Igazából örülök neki, hogy eddig egy komment sincs még a legújabb szerzeménye alatt, mert ez azt jelzi, hogy nem kíváncsiak rá az emberek.
Az ilyen fajta provokátorokat úgy lehet(ne) a legkönnyebben kiiktatni, ha csak azok kattintanának rá az irásaira, akik szimpatizálnak vele. Tótawét pont az ellentábor tartja életben. Ő soha nem lesz kiemelkedő. Ő egy fizetett provokátor.

Büdös 2009.10.12. 11:44:06

@peetmaster: Egy Galois nevű matematikus párbajban halt meg, a <a href="http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1rbaj#H.C3.ADresebb_magyar_p.C3.A1rbajok">magyar történelem is hemzseg a híres párbajoktól</a>.

Büdös 2009.10.12. 11:45:27

@Büdös: Na, csak nem sikerül linket beszúrni a hozzászólásokba. Szóval néhány híres magyar párbaj:

hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1rbaj#H.C3.ADresebb_magyar_p.C3.A1rbajok

Nem hiszem, hogy unintelligensek lettek volna.

Szárnyati Géza Malacra 2009.10.12. 11:46:06

"Most mindegy, hogy rasszista-fasiszta-antiszemita-náczi-közszereplő-barom-e [...]"
Nem, nem mindegy. Ha valami, akkor éppen ez az, ami nem mindegy, mert ez a LÉNYEG. Ha valaki rasszista-fasiszta-antiszemita-náci-(vagy tegyük hozzá, kommunista, szcientológus vagy egyéb kártékonyságokat valló) figura, ráadásul közszereplő, akkor őt valamilyen módon emlékeztetni kell rá, hogy nem korrekt dolog, amiket terjeszt. Felelőssége van ugyanis, amivel éppen visszaél. A médiának, mint úgymond negyedik hatalmi ágnak az a kötelessége (nem lehetősége, hanem feladata!), hogy a társadalmi közbeszéd szűrésével próbáljon rendet tenni a kevéssé kiművelt emberek fejeiben. Igen, ha X (nem véletlenül pontoztam ki a nevet, mert X pártállástól függetlenül bárki lehet) ostobaságokat beszél, sőt, szuggerál tömegek előtt, akkor erre az a reakció, hogy a média leírja, hogy X ostobaságokat szövegel, kvázi hülye. X kezdte! Ne álljon kurvának, aki nem bírja, ha dugják!
Amúgy meg roppant egyszerű megőrizni a méltóságod. De tényleg. Nem kell hülyeségeket beszélni. Hja, kicsit melósabb persze, mert gondolkodni, művelődni kell hozzá előzetesen, nem csak böfögni a szélbe, aztán meg az asztalt verni, hogy kérem, a méltóságomba gázoltak. Sajnos ez még nem is igaz, mert a méltóságába saját maga gázolt, mikor eljátszotta azt.

"Szívesebben élnék egy olyan világban, ahol akit megsértettek nyilvánosan kihívhatná a becsmérlőt egy pusztakezes tusára"
Lehet, hogy te szívesebben élsz egy ilyen világban, de a többség nem azért jött le a fáról, hogy továbbra is az "erősebb kutya baszik" elv uralkodjék.
Tetszik vagy nem tetszik, az emberiséget részint pont az különbözteti meg az ösztönlényektől, hogy a nézeteltéréseket a fizikai agresszió közbeiktatása nélkül is tudja kezelni (és fordítva: ha már azzal kezeli, akkor ezáltal ki is iratkozott a humanoidok táborából - ismerünk ugyebár ilyeneket csőstül).
Amúgy azt hiszem, bármilyen deltás csávó is vagy, ez a nézeted csak addig tartana, míg egy náladnál is deltásabbal össze nem hoz a sors.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.10.12. 11:54:14

@pyromaster: TWÁ előzetesen moderál, ezért nincs még komment. Egyszerre lesz sok.
@Büdös: szerintem azért ezen már túlléptünk a társadalomban.
Más kérdés, hogy a nyakló nélküli mocskolódás szerintem is kontraproduktív.
Mégis, TWÁ legalább azokat fikázza, akik 98%-ban szerintem is megérdemlik (tehát tűrniük kell), illetve az akármilyen spektrum másik oldalán állók amúgy is kapnak eleget.
@Szárnyati Géza Malacra: ja.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2009.10.12. 12:00:38

van az a mondas, hogy aki kurvanak megy, ne sirjon, ha basszak...

a kozszereploknek - emlekezzunk loppert daniel ugyere, amikor is lehazaarulozta nyilvanosan megyot, aki ezert feljelentette es a birosag precedens erteku iteletet hozott - kotelessege tobbet turni.

Büdös 2009.10.12. 12:02:28

@Szárnyati Géza Malacra: a médiára reagálva, teljesen egyetértek. A szóhasználattal és a modorral (illetve annak hiányával) van problémám. Ez pedig nem csak az újságírókra, hanem - mint írtam is - fórumozókra, kommentelőkre is vonatkozik. Nem egy fórumot tettek már tönkre olyanok, akik becenevek mögé bújva engedtek meg maguknak olyan hangnemet, amit élőszóban nem biztos, hogy vállalni mertek volna. Ez pedig inkább korra jellemző sajátosság, mint a technológiára (net).

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2009.10.12. 12:08:28

@Büdös: az legyen azok baja, akiket tonkretettek es minositse azokat, akik tonkretettek oket...

rockjano 2009.10.12. 12:15:41

@Büdös: nem ez a technológia jellemzője is.

Egyszerűen tudsz anonim hozzászólni dolgokhoz.

Régebben ez nem ment. Viták újságok véleményrovatában mentek és ott nincs anonimitás.

Én egy ideig a saját nevemet használtam fórumokon nicknek (teszem ma is nem politikai helyeken) de néhány fenyegtő mail óta nem teszem, még a végén valami barom tényleg megkeres és családos vagyok.

Az anonimitás érdekes dolog.

A hangnem eldurvulásával teljesen egyetértek, és lehet TóthW-val vitázni, egyébként szerintem zseniális a pasi. Van ebben egy hagyományos média iránti lázadás is a netes médiák kapcsán. Ami itt megengedhető az egy nyomtatott újságban (vagy TV-ben) nem. Íg alakult ki..és ez vissza is hat.

És nem nem tudsz védekezni. ha megtámadnak, minél jobban védekezel annál több szó van rólla. Ezért próbálják soka elsunnyogni a kritikákat

abszint86 2009.10.12. 12:23:27

Teljesen egyetértek a posztolóval.

hvg.hu/hvgfriss/2009.41/200941_Molnar_oszkar_portre.aspx

ezek alapján már más képet fest a dolog

Balaint 2009.10.12. 12:28:22

@harmincas:

Tótawé azóta se nem konzekvens, és sajnos már vicces sem amióta aláfeküdt a Modern mesékkel kedvenc fletódnak.

attila1 (törölt) 2009.10.12. 12:32:56

@abszint86: megnéztem a hvgs linket. Hagyjuk már ezt a "nekem zsidó barátaim vannak" című sunnyogást. A gumikalapácsos balhéja után meg előjött a "cigány barátaim is vannak" műsorral. Az az ember nem csak rasszista, de még gyáva szar is.

rockjano 2009.10.12. 12:37:17

@Netuddgi: Mi ez a barom duma hogy aláfeküdt?? Szégyeld magad! Szélsőséges duma.

A Modern mesékkel nem volt gond nem volt baloldali szócső. A kapitalizmust "népszerűsítette". Meg tanított, és ez nem baj.

És avi üt mindenfelé ha kell, olvasd el régebbi írásait.

rockjano 2009.10.12. 12:39:11

@abszint86: Ez alapján még kevésbé érthető az amiket mondott szerintem.

A gond az hogy a magyar jobboldali közönség egy jelentős része valóban rasszista, homofób és antiszemita. Oszkár egyszerűen közéjük tartozik és nem titkol...ennyi.

Walter Melone (törölt) 2009.10.12. 12:58:01

jól értem, hogy te itt valami ököljogról nosztalgiázol?

Persze, csak eddig, amíg valami erősebb arc pofán nem csap.
Akkor már e3gyből anarchia lesz, és a kormány meg védjenmeg.

Ugye?

Büdös 2009.10.12. 13:04:59

@Walter Melone: rosszul érted. A párbajjog nem ököljog. Egy erősebb arc pofáncsap, ha én megpróbálom megalázni. Jól nenné? Na ná!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.10.12. 13:09:25

@Büdös: de ha ő sért meg, és erősebb is, akkor mi van?

Büdös 2009.10.12. 13:23:28

@peetmaster: lehetőséged van nem ugrálni, te döntöd el, hogy ezt tűröd vagy sem. Ez nem vezet anarchiához, jó példa erre az elmúlt párezer év. A fizikai retorzió lehetősége egy fékező tényező és ezesetben kölcsönös tiszteletre nevel.

pyromaster 2009.10.12. 13:58:09

@Szárnyati Géza Malacra: Mi a helyzet a romákkal? Ők tudják kezelni a problémát ol módon, ahogy te azt itt előírtad?

pyromaster 2009.10.12. 13:59:40

@peetmaster: twá moderál ?
ÁÁÁhhh megyek inkább dolgozni.

pyromaster 2009.10.12. 14:01:02

De előtte még ezt muszály megkérdeznem:
twá anyázza azokat, akik másokat anyáznak.
Hmmm akkor ez így rendben van?

pyromaster 2009.10.12. 14:02:50

Egy kicsit olyan az egesz mint ez:
"Molnár ezután nagyon belelendült, és mutyizással vádolta Kósa Lajost és Szijjártó Pétert. "Egyszerű a képlet, kevesebb mutyi, kevesebb panama, és máris több pénz jut az önkormányzatoknak" - mondta. Az ellenzék erre hunvaldozással válaszolt."

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2009.10.12. 14:03:12

@Büdös: ez mindenkeppen okoljog, meg ha szofisztikaltan is probalod elmagyarazni...

mondjuk nekem mindenkeppen elonyos lenne egy ilyen jogrendszer, hiszen a 190 centimhez tarsulo 95 kilommal es - hogy is mondtad..? - kezitusaban valo jartassagommal kurvara gyakran lenne igazam..:-DDD

valahogy megsem tamogatom...

Büdös 2009.10.12. 14:20:23

@az igazi Sipi: javasolj egy olyan módszert, ami csökkenti a hétköznapok megszaporodott becsmérléseit. :]

Szárnyati Géza Malacra 2009.10.12. 14:26:15

@Büdös: akkor el kéne választani Tóta W-t, és a névtelen "bátrakat" (fórumozó hangembereket)! A poszt alapvetően Tóta kapcsán íródott. Lehet őt kritizálni, vele egyet nem érteni, politikailag más platformon lenni, de összemosni őt a névtelen, arctalan mocskolódókkal nem helyes. Egyfelől azért, mert névvel, fotóval, "teljes mellszélességgel" vállalja azt, amit ír, másfelől meg azért, mert amit/akit ostoroz, azért az általában erősen kiérdemli az ostorozást.

@pyromaster: A romák (már amelyik!) nem így kezelik a problémáikat, hanem olyasfajta módon, amire nagyjából a posztíró gondolt (csak egy fokkal kevésbé etikusan, amennyiben ritka az 1-1 felállás). Következésképpen nem is kezelik a problémáikat, hanem előidézik, s tovább gerjesztik azokat.
De fölösleges roma irányba elmenni, az "erősebb kutya baszik" társadalomfilozófiai mélységeiig akármilyen csekélyértelmű képes eljutni (ld. még: kigyúrt kopasz állatok sötétített üvegű bömösben, akik ugyebár ritkán romák), a kérdés az, hogy ki tudja meghaladni ezt a hihetetlen IQ-t. Általában azok a társadalmak, ahol a nagy többségnek sikerül ez az ugrás, valamivel többet tudnak felmutatni, mint azok, ahol évezredes törzsi háborúk dúlnak, mert "B" falu egyik lakosa rálépett "A" falu egyik lakosának a kedvenc kavicsára 422 évvel ezelőtt.

Nem mai mondás: Ki kardot ránt, kard által vész el! Maiul ez úgy hangzik, hogy az agresszió agressziót szül, de a lényeg ugyanaz.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2009.10.12. 14:30:27

@Büdös: intelligens modon a helyen kezelese az ilyen szituacioknak..?;-)

hogy konkret legyek, aki kozszereplonek megy kozpenzbol elni vegye tudomasul, hogy kritikak erik es ezek a kritikak nem mindig a legkifinomultabbak. ha nem kepes ezt elviselni, akkor ne legyen kozszereplo.

maganszemelyek eseteben pedig vermerseklettol fuggoen lehet kirohogni/leszarni a puffogokat - ahogy altalaban ezt en teszem -, vagy jogi lepeseket tenni vele szemben.
ez korulmenyesebb es hosszadalmasabb, teny. viszont akinek arra van szuksege, akar anyagi karpotlassal is jarhat.

valahogy a fizikai eroszakot nem tartom megoldasnak. a szellemi parbaj maradjon szellemi sikon...

nagyza 2009.10.12. 14:33:47

@pyromaster: azért ez a Molnár Oszkár se egy Tyson, hogy egy csörtében worluck-nak félnie kéne.

sertésmájkrém 2009.10.12. 14:34:42

@harmincas: Az első bekezdéseddel hiteltelenítetted magad. És még ezt sem ismered fel.

Büdös 2009.10.12. 14:50:27

@Szárnyati Géza Malacra: Tóta annyiból kapcsolódik, hogy ő is legalább annyira érinthetetlen. Lehet szubjektív jelzőket aggatni, az egész ott válik érdekessé, hogy kellő ügyvédi és egyéb kapcsolatok tőkéje áll mögötte (Index).

Teljesen más a pikánsság, az odamondás, az egyet nem értés és más a becsmérlés és alázás. Ez nem szellemi párbaj, ez provokáció úgy, hogy nem lehet rá „értelmesen” válaszolni.

@az igazi Sipi: látod, annyi, amit tudsz tenni, hogy jól odamondod, vagy leszarod. Magyarul lehet rád kígyót-békát mondani, nincs semmi oka neki és senki másnak, hogy mégegyszer ez az eset ne történjen meg.

Horemheb 2009.10.12. 14:57:21

Az a szerencse, hogy néhány száz, szerencsésebb helyeken néhány ezer évvel ezelőtt túlléptek az ököljog primitív gyakorlatán. Az ilyen faragatlan, tanulatlan alakok többek között ennek köszönhetik, hogy leírhatják ezt a sok sületlenséget.

Büdös 2009.10.12. 15:08:51

@Horemheb: Csak néhányan, akik nem néhány, hanem nem sokkal több, mint 100 évvel ezelőtt párbajoztak: Jókai Mór (2x), Dessewffy Aurél (MTA tagja), Dessewffy Árpád, Bolyai János, Batthyány Kázmér, Zichy Ferenc, Wesselényi Miklós... Nem éppen primitív emberek.

TBal 2009.10.12. 15:12:08

Húba, a cimkék között szerepel a "párbaly" :)))

Büdös 2009.10.12. 15:16:20

@Horemheb: hogy küföldi példa is legyen primitív párbajozókból: Tolsztoj, I. Miklós cár, Galois matematikus, Charles Floquet (francia miniszterelnök, 1888), II. Abdulhamid szultán, Abraham Lincoln...

Büdös 2009.10.12. 15:17:44

@TBal: cinkes :) köszönöm az észrevételt!

Szárnyati Géza Malacra 2009.10.12. 15:34:04

@Büdös: Az, hogy kik és hányan párbajoztak, nem jelenti azt, hogy ez a gyakorlat jó volt. Ez nem érv.
Meg ugye volt jónéhány kevésbé tehetséges fegyverforgató, ámde a saját szakterületén belül zseniális ember, akit értelmetlenül lemészároltak, megszabadítván az emberiséget ezen alkotók későbbi életművétől.

(Amúgy ha arra kérnélek, hogy készíts ellenlistát, nevezetesen hogy kik és hányan NEM párbajoztak, komoly bajban lennél a mennyiség miatt! :o))

Büdös 2009.10.12. 15:43:59

@Szárnyati Géza Malacra: igazad van abban, hogy nem mindig az maradt felül, aki arra érdemes volt. Ettől függetlenül, olvasva a „diétai” értekezéseket, közéleti szemelvényeket biztosan merem mondani, hogy civilizáltabb volt a morál még abban az esetben is, ha a vitapartnerek nem tartották egymást sokra.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2009.10.12. 15:49:13

@Büdös: "hogy civilizáltabb volt a morál még abban az esetben is, ha a vitapartnerek nem tartották egymást sokra. "

na ezt hivjak kepmutatasnak...:-)

TopFeri 2009.10.12. 15:52:39

Tóta W. Árpád blogja az utóbbi nagyjából fél évben mintha mélyrepülésbe kezdett volna. Előtte nagyon szellemes, találó, hiteles írások voltak rajta, de mostanában csak a jobboldalt, azon belül konkrétan a Jobbikot mocskolja, azt is nagyon visszatetsző módon. Hogy ezt valaki befogadja, nagyon szűk látókörűnek kell lennie, hiszen elég ránézni például a Jobbik portáljára (jobbik.hu), és világosan látszik, hogy az nem ostoba emberek ész nélküli zsidózásáról és cigányozásáról szól, ahogy a Gárda sem csak felvonulni szokott - ezt csak a (vélhetően baloldali) média hazudja, amelyhez sajnos Árpád is csatlakozni látszik. És rasszizmus sincs Magyarországon, hiába akarják egyesek ezt a látszatot kelteni. Negatív utóítéletek persze vannak a kisebbség kapcsán felmerülő problémák miatt, amire sokan előálltak már megoldási javaslattal, de ezek egyike sem a népirtás (rasszizmus), csak valakinek/valamiért ezt a képet érdekük beleverni a köztudatba.

Ezt a kommentet egyébként nem hajlandó engedélyezni Tóta W. blogjának moderátora. Úgy látszik, a kulturált ellenvéleménynek sincsen ott helye. Na ez a manipuláció.

Büdös 2009.10.12. 15:53:37

@az igazi Sipi: a képmutatás szerintem az, hogy nem vágod pofán, pedig megérdemelné. :)

Szárnyati Géza Malacra 2009.10.12. 16:01:18

@Büdös: Tóta vs. érinthetetlenség. Érteni vélem, hogy mi ellen lázadsz. Való igaz, hogy ha egyszer igazságtalanul lejáratják az embert, nagyon nehéz tisztán kimászni belőle. Rajta lesz már a cimke, hogy úgymond "valami kabátlopási ügybe keveredett" (és arra már senki nem emlékszik, hogy ő lopta a kabátot, vagy az övét lopták...). Mindazonáltal pont Tótánál szerintem rossz helyen rázod az öklöd (virtualice), mert nem ő az, aki a lejáratósdival visszaél; ő maximum azokat teszi nevetségessé, akik saját magukat lejáratták már. Vannak eme műfajnak sokkal gerinctelenebb művelői is, a haragod inkább irányulhatna abba az irányba. Amiért az érinthetetlenség nem áll meg Tótánál, az az, hogy ha valamit nagyon elszúr, akkor ő sem tud vétlen lenni, indexes jogászhad ide vagy oda (más kérdés, hogy ugyanezen jogászhad azon is őrködik, nehogy már a firkászaik NAGYON elszúrják a dolgokat, mert az sokba fáj a cégnek), bárkinek megvan ugyanaz a lehetősége, mint neki. Sajna végig kell csinálni egy sokszor tragikomédiába hajló sajtópert, az eredmény sem borítékolható mindig "papírforma szerint", de ez bármelyik irányba billentheti a mérleg nyelvét., nincs előre leosztva (amit a fellebbezések utáni, sokszor homlokegyenest ellenkező előjelű ítéletek is alátámasztanak). (Konkrétan Tótának is volt már olyan peres ügye a papírzacskós fejű síkhülye polgármesterrel, vagy ki a tökömmel, arra sem érdemes, hogy a nevét megjegyezzem, amelyet minden észérv dacára elveszített.)
Ez van. A véleményszabadság vs. méltósághoz, jó hírnévhez való jog mindig és mindenhol gumijogszabály, latolgatható (és latolgatják is), éppen mikor melyik a fontosabb; ez nem magyar specialitás. Ami inkább magyar specialitás, az a következetlenség, kiszámíthatatlanság, életszerűtlenség, átpolitizáltság és elfogultság (és sokszor a józan racionálé elvetése) a bírósági gyakorlatban. De ez is két irányba tud elsülni: bármelyik fél kerülhet a nemi szerv rossz oldalára...

Ami pedig az internetet illeti: mindenki tudja, hogy az interneten a publikálási küszöb nagyon alacsony – ez azt jelenti, hogy minden felelősség nélkül lehet fröcsögni, bárkinek. Ez azonban kitermeli a maga ellenreakcióját is: az internetes írások hitelessége még annál is kérdésesebb, mint egyes elfogult napilapoké. Tulajdonképpen nem csak megkérdőjelezhető, hanem egyenesen megkérdőjelezendő, hogy mit és mennyit fogadunk el belőle. Megintcsak műveltség, gondolkodó és kritikai attitűd kérdése, ki mennyire dől be az internetes underclass minden moralitást nélkülöző provokációjának, fröcsögésének. Helyén kell kezelni az arctalan bátrak tömegét. Ha jocó825 a havannáról lebuziz, attól még nem leszel buzi (vagy ha történetesen az vagy, akkor attól még nem áll meg a világ), mert jocó825 egy senki, akinek a véleménye az adott témában pont annyira mérvadó, mint a cipőm talpán lévő kutyaszaré. Mindenkinek úgysem tudsz megfelelni, lesz mindig negatív IQ-jú egyed bőven, ma már az internet is olcsó, szóval mindig lesz olyan, akinek nem drága benyögni egy buzizást, cigányozást, zsidózást, kommunistázást, nácizást etc, etc.

Amúgy hogy ez a következmények nélküli lejáratás mennyire nem mostani, nem internetes és nem (csak) magyar probléma, annak illusztrálására álljon itt kedvenc szerzőmtől egy írás (nem hosszú, megéri elolvasni, mert szórakoztató, és kiváló éleslátással világít rá a rendszer hibájára):
mek.niif.hu/00500/00517/00517.htm#10

Horemheb 2009.10.12. 16:12:10

@Büdös: A civilizált embert sok egyéb között az különbözteti meg a barbártól, hogy nem vágja pofán azt, aki neki nem tetsző dolgokat mond, vagy tesz. Lefogadom, hogy sokaknak nem tetszik ez az írásod, gondolom nem örülnél, ha pofán vágnának...

Büdös 2009.10.12. 16:13:55

@Horemheb: de nem is ostobáztam le senkit, jól mondom?

Szárnyati Géza Malacra 2009.10.12. 16:18:27

@topferi: nem tudom, valóban kimoderálták-e ezt a hozzászólásodat, vagy csak nem ment még át a szűrőn. Nekem az a tapasztalatom, hogy kirívó suttyóság, nyilvánvaló hazugságok, egyéb súlyos kihágások kivételével nem szoktak cenzúrázni, a civilizált ellenvélemény elfér, nem kér enni. Persze akit a súlyosabb kihágások miatt mégis cenzúráznak, az a legritkább esetben szokott magába nézni, ellenben előszeretettel hangoztatja saját hamvas ártatlanságát ill. az ordas ballib gonoszságát.
Nem állítom, hogy a kommented cenzúrázandó, de kérlek, lásd be, hogy te magad sem fukarkodsz elhamarkodott ítéletekkel (hazug ballib média, lapos sugallmazások "egyesek" (már ez a szó is...) érdekeire, Árpád beállt közéjük stb.). Ezek nem tisztességes állítások és főképp nem tisztességes érvek, nincsenek alátámasztva, lógnak a levegőben.
Itt és most nem tisztem, hogy különösebb fejtegetésbe bocsátkozzam a jobbikot illetően, de már elnézést, aki ezt a pártszerű képződményt a magyar felemelkedés letéteményeseként tudja (és akarja) kezelni, az bármi egyébre is képes... ;o)
Rasszizmus pedig van Magyarországon, ez nem hangulatkeltés, gonosz ballib összeesküvés, hanem szomorú ténykérdés (én lennék a legboldogabb, ha Mo. egy befogadó, türelmes, toleráns ország lenne - de pont a Jobbik nem ezt az utat hirdeti, legalább légy őszinte magadhoz és kommentelő társaidhoz). Hogy miért mondom, hogy ez ténykérdés: Írd be a Google-ba: pirézek, és meglátod, miről beszélek.

Szárnyati Géza Malacra 2009.10.12. 16:32:58

@Büdös: konkrétan az ostoba szót valóban nem használtad. Helyette:
- legújabb böfögés
- kákabelű csepürágó

Namármost képzeld el, hogy ezeket a szavakat egy nettó 140 kilós, kigyúrt kopaszra/-nak mondod. (Nem sokáig lesz képzelőerőd, pedig elvileg most még az általad kárhoztatott puhapöcsű civilizáltságban élünk, ahol ugyebár elképzelhetetlen, hogy a véleményszabadsággal élő embernek a haja szála görbüljön...)

:o)

Még egy olvasnivaló a témában:
nol.hu/lap/hetvege/20091010-wu_2

Még mindig olyan helyen szeretnél élni, ahol az erősebb kutya baszik?

Büdös 2009.10.12. 16:38:03

@Szárnyati Géza Malacra: köszönöm, hogy ilyen hosszan szóltál hozz! A linket átolvasom.

Egyedül a jocó825 témájában nem értek egyet. Az a gond ezekkel, hogy mindig van 2-3 pajtása az ilyennek, akik hogy jó fejek legyen szintén mondanak pár kedveset, esetleg rákontráznak és innentől már csoportdinamika...

nemhiszem 2009.10.12. 17:15:40

hál istennek nem olyan világban élünk, ahol kihívhatod a barátodat, vagy az ellenségedet egy írása után bunyózni, bár lassan az ilyen emberek miatt odáig fajul a világ. ha az oszkár mond valamit, ami sért valakit, vagy valakiket, akkor őt miétz is nem lehet megsérteni, erről mesélj öreg...ha az egyik oldal megy akkor már légy következetes

Büdös 2009.10.12. 17:26:15

@nemhiszem: nyilván nem sikerült elolvasnod azt, amiben kértem, hogy vonatkoztass el a cikk konkrét alanyaitól. Tedd meg.

Büdös 2009.10.12. 17:29:09

@Szárnyati Géza Malacra: asszimilálódok a „mester” stílusához. ;)

Horemheb 2009.10.12. 17:30:20

@Büdös: A te javaslatod szerint a "megsértett" fél dönti el, hogy mi a sértő. Valaki szerint a te írásod is lehet mélyen sértő, és jogosnak érezheti a pofán vágásodat. A te logikád szerint nincs ezzel semmi gond...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.10.12. 20:09:23

@Büdös: azért az, amikor nem az erő dönti el, hogy kinek van igaza, jobb, mint amit javasolsz.
Hogy a kérdésedre válaszoljak, inkább a mocskolódás, mint az erőszak.

Forgó hangszóró · http://pedalsor.blog.hu 2009.10.13. 09:03:45

@Szárnyati Géza Malacra: kifejtve némileg:
nem csak a fizikai, hanem már pusztán a szóbeli agresszió is fenyeget hasonló, vagy többszörös mértékű (bármilyen formájú) agresszióval...

alasehir 2009.10.13. 16:03:20

Drága Posztoló!
Nézve ezt a vitát, az a véleményem, nem ismered eléggé Tóta W. Árpádot. Ő már _nagyon sokszor_ írt olyat, hogy az emberben felmerül: hát már ezt is lehet? Mondjuk épp ezért olvasom a blogját, hogy meghökkenjek. Nem értek mindig egyet vele, mert azért cigányozik néha, "durvul".
És ne feledd, a főszerkesztőjét úgy hívják, Uj Péter.
Én is azokkal értek egyet, hogy kedves Oszkár barátunk nem érdemel kíméletet.
Ha itt lenne most az orrom előtt, polgármester ide vagy oda, én bizony belerúgnék.

6.Lenin 2009.10.13. 23:37:38

"Úgy érzem, ez a puhapöcsű „civilizáltság” elvette a lehetőséget, hogy méltóságban éljek. Szívesebben élnék egy olyan világban, ahol akit megsértettek nyilvánosan kihívhatná a becsmérlőt egy pusztakezes tusára, amely feladásig tart."

A TWÁ-n a magukat liberálisnak vallók azon vitáznak,korlátozni kellene az általános választójogot.

Úgy járunk,mint a mádi zsidó(ez még elfogadható?)visszamegyünk,ahonnan jöttünk(a fára)
Ezért kár volt .

Elszomoritó olvasni a hsz-ek nagy részét.A cél érdekében már semmi nem számit.Ha a megmondó ember valakire rászáll a csaholók rohannak marcangolni,aztán visitanak,ha őket bántják.

Kifordúlt világ.Lesz ebből vajon kiút?
süti beállítások módosítása